Fagartikler
9 grunner til kløe i huden

9 grunner til kløe i huden

Kløe i huden er irriterende og kan også være et viktig signal til deg og legen. De fleste klør innimellom, men dersom kløen blir langvarig eller plagsom gjelder det å finne ut hva årsaken til kløen kan være.
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Publisert:
18/1/2022

Hva er kløe?

Kløe oppstår ved at nerveceller helt ytterst i huden reagerer og sender nerveimpulser til hjernen. Det skjer noe i huden, som hjernen oppfatter som kløe. Grunner til at det klør kan være mangt: insektsstikk, kjemikalier, skabb, allergiske reaksjoner, elveblest eller hudsykdommer som eksem og psoriasis. Men den vanligste årsaken til kløe er tørr og irritert hud.

1. Tørr hud

Tørr hud er mer utsatt for kløe enn frisk hud. En frisk hud med nok fuktighet er myk og smidig, mens en tørr hud får små sprekker som gjør hudbarrieren dårligere. Hudens oppgave er å være en nærmest vanntett barriere mellom den fuktigere innsiden av kroppen og de tørre omgivelsene. Ved tørr hud vil hudbarrieren derfor være mer sårbar enn ellers.

Er huden tørr kan du dessuten også reagere på noe huden din vanligvis ikke ville ha reagert på, som for eksempel sminke, kosmetikk, vind, værforandringer, vann og ull. Det beste tiltaket du kan gjøre er å forebygge uttørring av huden. Bruk derfor en krem for tørr hud. Fuktighetskremer som sørger for god hudbarriere, forhindrer vanntap fra huden som gir tørrhet. Du kan lese mer om tørr hud her.

En årsak til tørrhet og kløe kan være at du vasker deg for mye. Kløe etter dusj kan komme av at for varmt vann i dusjen. Varmt vann vil gjøre huden tørrere og strammere. Varmt vann i fem minutter er bedre enn i 10 minutter, så ta korte dusjer. Vasker du hendene svært ofte kan du også vaske bort fettstoffene på hudens overflate. Du kan rett og slett vaske deg så mye at du blir tørr. Tenk derfor over hvor mye du vasker deg og varmen på vannet i dusjen. Du kan lese mer om tørre hender her.

I tillegg endres huden med årene. Hos eldre fungerer talgkjertlene dårligere, og på et tidspunkt vil ikke huden din tåle så mye som før. Kløe på grunn av tørr hud er derfor mest utbredt blant de eldste.

2. Sopp i huden

Noen sopparter trives i huden. Det vanligste er fotsopp. Fotsopp kan gi kløe mellom tærne. Enkelte kan få en intens kløe av fotsopp. Du kan lese mer om fotsopp her.

Noen får også sopp i lysken som også kan gi intens kløende hud. Barn kan få sopp på magen, ryggen og i hodebunnen. En kløe i hodebunn kan altså være forårsaket av sopp. Soppen aktiverer betennelse i huden, og denne betennelsen kan likne på et utbrudd av eksem eller psoriasis. Ved soppbetennelser blir huden rød, fortykket, og i verste tilfelle varm.

3. Elveblest

Elveblest skyldes aktivering av mastecellene, og disse cellene er en del av immunforsvaret vårt. Hudområdet som er utsatt for elveblest får et utslett. Utslett ved elveblest gjør huden opphevet og kløende. Det varer i noen timer før det forsvinner, men utslettet kan komme tilbake. Medisiner, autoimmune sykdommer og allergier kan trigge symptomene, men dessverre er årsaken til elveblest oftest ikke mulig å identifisere. Noen har elveblest ofte, mens andre kun har det i perioder. Elveblest kalles også urtikaria. Du kan lese mer om elveblest her.

4. Insiktsstikk

Insektene sender kjemikalier ned i huden som irriterer huden. Kjemikalene fra insektene kan gi irriterende kløe, men du kan også få kløe når insekter kryper på huden. Eksempler på insekter som gir kløe er hjortelusflue, mygg, fuglelopper og veggdyr.

5. Skabb

Skabb har blitt mer vanlig i de siste årene. Skabb gir sterk kløe og er svært plagsomt. Kløe i huden om kvelden er ikke uvanlig, og kløen går ofte utover nattesøvnen. Skabb smitter ved hudkontakt. Fra du blir smittet til du begynner å klø kan det ta flere uker. Innen den tid kan du ha smittet flere. Dette gjør at utbrudd av skabb er vanskelig å stoppe. Når kløen starter, kan smittekilden være langt unna. Du kan lese mer om hvordan du kan behandle skabb her.

6. Kontakteksem

Ved kontakteksem kommer huden i kontakt med stoffer som den reagerer på. Det kan være kjemikalier i kosmetikk, plantestoffer, oljer, fargestoffer i hårfarge, henna, nikkel i smykker, knapper og beltespenner som kommer i kontakt med huden. Det kan ta noen dager fra eksponering før du får kløe. Typisk vil du klø der du har vært i berøring med det du reagerer på. Du kan lese mer om kontakteksem her.

7. Graviditet

Svangerskapskløe kan ha flere årsaker. Dersom du er gravid og har en sterk kløe, spesielt kløe i håndflaten og kløe under foten, bør det følges videre opp av legen din.

8. Hudsykdommer

Eksem og psoriasis er hudsykdommer som er karakterisert av rød og flassende hud. Kløen kan være veldig plagsom og intens. Det finnes flere eksemtyper, en hudlege kan hjelpe deg med behandling av alle former for eksem. Atopisk eksem er den formen for eksem som er mest utbredt hos barn. Du kan lese mer om atopisk eksem hos barn her.

Psoriasis er en hudsykdom som oppstår som oftest hos ungdommer eller unge voksne. Du kan lese mer om psoriasis her.

9. Sykdommer og medisiner

Det er verdt å merke seg at noen sykdommer kan ha kløe som symptom. En sjelden gang kan kløen skyldes, for eksempel sykdom i lever eller nyrer. Legemidler kan også utløse kløe som en bivirkning. Eksempler på legemidler som kan gi kløe er antibiotika, morfin og legemidler mot epilepsi. Du kan lese mer om legemiddelutslett her.

Nærbilde av eksem: rødt utslett.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:
Askin logo
64 80 90 90post@askin.no